DutchEnglishFrenchGerman

Duitsland: pandemie eindigt als vaccin voor hele bevolking beschikbaar is Investering van 750 miljoen in samenwerking CEPI en Duitse vaccinindustrie

Afgelopen woensdag is een gezamenlijke commissie van de Bondsregering en de deelstaten een steunpakket van 130 miljard overeengekomen om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Naast een uitgebreid programma van steun- en belastingmaatregelen is vastgelegd dat op korte termijn een vaccin beschikbaar komt voor de gehele bevolking. ”Eerst dan zal de pandemie eindigen”, aldus het eindverslag.

De Bondsregering stelt 750 miljoen euro ter beschikking om een COVID-19-vaccin op korte termijn voor de hele bevolking beschikbaar te maken. Ook wordt geïnvesteerd in ontwikkel- en productiecapaciteit zodat bij een toekomstige pandemie op korte termijn vaccins ontwikkeld en geproduceerd kunnen worden. Dit gebeurt in samenwerking met CEPI, een organisatie die de ontwikkeling van vaccins bevordert. Deze organisatie is opgericht in Davos door de overheden van Noorwegen en India, de Bill & Melinda Gates Foundation, de Wellcome Trust en het World Economic Forum.

In de media is geen aandacht besteed aan het vaccinatie-onderdeel van de overeenkomst. De regering Merkel heeft niet eerder zo expliciet een verband gelegd tussen een einde van de maatregelen en een vaccin. Nederland maakt ook deel uit van de vaccinalliantie. Eerder heeft het OMT in haar adviezen aan de regering ook het vaccin als voorwaarde gesteld voor een beëindigen van de maatregelen. Dit zou betekenen dat de Nederlandse samenleving nog maandenlang gebukt zal gaan onder het corona-regime terwijl de epidemie inmiddels voorbij lijkt te zijn.

Meer lezen:

https://www.tagesschau.de/inland/konjunkturpaket-111.html (zie punt 53)

https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Standardartikel/Themen/Schlaglichter/Konjunkturpaket/2020-06-03-eckpunktepapier.pdf?__blob=publicationFile&v=9

Who we are

Meld je aan voor de nieuwsbrief