DutchEnglishFrenchGerman

Microchips in vaccins: Complottheorie of toch mogelijk realiteit?

Van onze technische redactie

Waarschuwing: Dit artikel over microchips is niet geschikt voor lezers met een zwakke maag

Inmiddels zitten we al een jaar in deze “pandemie” waarin we langzaam gewend zijn geraakt aan het leven met zware inperkingen van grondrechten. Ondertussen geeft onze regering weinig inzicht over wanneer alles eindelijk een keer voorbij is. Komt het ooit nog goed of gaat het allemaal nog erger worden? In dit artikel willen we de mogelijkheden, voornamelijk vanuit technisch perspectief, toelichten om een bewustwording te creëren over welke gevaren ons mogelijk in de toekomst te wachten staan. Dit moeten we vooral zien als motivatie om bewustwording te scheppen en nu alvast stappen te zetten om potentiële problemen in de toekomst te vermijden.

Waar staan we nu?

Voor zover we ze serieus kunnen nemen, hebben Bill Gates en RKI-directeur Lothar Wieler beiden aangekondigd dat we nog tot eind 2022 in de pandemie blijven [1][2]. Ondertussen weten we dat er haast gemaakt wordt met het vaccineren van zoveel mogelijk mensen. Het Duitse Biontech wil vanaf juni kinderen vanaf 12 jaar kunnen vaccineren en kinderen vanaf 6 maanden in de herfst [3]. Ondertussen worden alleen al voor het Pfizer/Biontech vaccin miljarden doses besteld [4] ondanks dat de Europese Unie maar over 450 miljoen inwoners beschikt. Men lijkt zich erop voor te bereiden dat men zich regelmatig opnieuw moet laten prikken tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Met hulp van een vaccinatiepaspoort zou men dan z’n grondrechten deels terug kunnen krijgen, wat mensen die zich niet willen laten vaccineren benadeelt.

Wat zou er allemaal in zo’n vaccin kunnen zitten?

Veel mensen vertrouwen het vaccin niet, en er zijn talloze complottheorieën te vinden over dat er stiekem gif, nanodeeltjes of zelfs een microchip in zou zitten. Wij willen vooral bij de feiten blijven, maar ook vanuit technisch perspectief toelichten wat er technologisch allemaal mogelijk is en waarvoor we moeten waken.

In april kwam het bericht dat het Pentagon een microchip zou hebben ontwikkeld om het coronavirus te detecteren [5]. Zou dit stiekem in het vaccin kunnen zitten of bij een volgende vaccinatieronde erin kunnen komen? Nee, het bleek niet helemaal waar te zijn volgens een factcheck [6], het zou slechts om een soort sensor gaan. Desalniettemin is het wel degelijk mogelijk om een dergelijke microchip te ontwikkelen. De stappen zijn redelijk eenvoudig:

– Ontwikkel een kleine microchips of nanochips die in een vaccinnaald en bloedbaan past, en daarin kan overleven.

– Voorzie de microchip van een sensor en zend- en ontvangmogelijkheden voor door de huid heen.

– Voorzie de microchip voor de injectie van een code, bijvoorbeeld het BSN, zodat de persoon waarin de microchip zit, geïdentificeerd kan worden.

– Ontwikkel software voor diverse functies die met de microchip gedaan kunnen worden.

Maar wie zou de komst van nanochips / microchips ooit willen? Dat is toch ondenkbaar?

In 2019 zou je ook voor gek zijn verklaard als je toen had voorspeld wat er in 2020 zou gaan gebeuren. Het koppelen van ons lichaam aan het internet is echter daadwerkelijk een nieuwe trend in de IT: Internet of Bodies, als het zusje van Internet of Things. Dit wordt voorgesteld op de website van het World Economic Forum [7] in een artikel met een al veelzeggende eerste zin: “We’re entering the era of the “Internet of Bodies”: collecting our physical data via a range of devices that can be implanted, swallowed or worn.”

Bij grote techbedrijven bestaat er veel interesse om dit soort technologieën te ontwikkelen, met name omdat er een grote markt voor opengaat waar duizenden lucratieve projecten voor te verzinnen zijn. Het heeft ook wel degelijk voordelen: Denk bijvoorbeeld aan een chronisch zieke hartpatiënt wiens fysieke gesteldheid met bijvoorbeeld een slimme microchip constant in de gaten kan worden gehouden en waarmee meteen alarm kan worden geslagen als er iets misgaat. Mogelijk kunnen daarmee levens gered worden.

Daarnaast zijn er al grote projecten in gang gezet omtrent onze digitale identiteit, zoals ID2020 [8] en het KTDI (Known Traveller Digital Identity) [9][10]. Een digitale identiteit, met al je persoonsgegevens, bankrekening, arbeidsverleden, strafblad, je vaccinatiestatus en nog talloze andere zaken die er allemaal aan gekoppeld kunnen worden. Deze identiteit staat in de cloud en zou ook op je microchip opgeslagen kunnen worden. Mocht de microchip ook over een tracking-functie beschikken, dan ben je 24 uur per dag vindbaar. Of het allemaal echt gaat gebeuren is de vraag, maar de technologische mogelijkheden zullen er in elk geval zijn. Waarschijnlijk zal ook 6G, de mobiele standaard vanaf waarschijnlijk 2030, hierbij een sleutelrol spelen om alles technisch mogelijk te maken. Deze standaard zal in elk geval “human-focused” zijn [11].

Ethische overwegingen

Belangrijk is het dus om je te realiseren dat de technologische mogelijkheden er allemaal zijn, of binnen enkele decennia ontwikkeld zullen worden voor implementatie op grote schaal. Voordelen van deze technologie bestaan ook wel degelijk, en daarom is het onwaarschijnlijk dat de ontwikkeling van de technologie zal worden tegengehouden.

Of er misbruik zal worden gemaakt van deze technologie, bijvoorbeeld om door middel van verplichte vaccinaties bij iedere aardbewoner een microchip in te brengen en er vervolgens een totalitaire staat mee op te richten, is dan ook niet een kwestie van kunnen maar van willen. Mochten er dus ooit kwaadaardige mensen aan de macht komen deze technologie willen misbruiken, dan zullen we ook een groot probleem hebben met onomkeerbare fatale gevolgen.

Gelukkig zijn er wel degelijk oplossingen om nachtmerrie scenario’s te voorkomen. Door de coronacrisis hebben we nu een geweldige kans om onder de bevolking bewustwording te creëren over grondrechten en over de technologische mogelijkheden, waarmee misbruik plaats zou kunnen vinden. Waar vrijheid vroeger een vanzelfsprekendheid was, weten we nu dat deze dat toch niet is, en als we onze vrijheid onvoorwaardelijk willen behouden, zullen we daarvoor op een vreedzame manier moeten vechten. De kans bestaat dat als we dat niet doen, we onze vrijheden voor altijd kwijt zouden kunnen raken.

Daarnaast zouden we er goed aan doen om vooral vanuit juridisch opzicht de coronacrisis diepgaand te analyseren. Immers na de Tweede Wereldoorlog hebben we allerlei internationale verdragen opgesteld en getekend die als bescherming van de burger zouden moeten dienen, vooral tijdens crises, maar zijn deze verdragen wel toereikend? Mochten de regeringen wel doen wat ze deden? Zouden we niet hier en daar wat moeten aanscherpen om misbruik en schade in de toekomst te kunnen voorkomen, mocht er weer een pandemie of crisis afgekondigd worden?

Door er tenminste over na te denken en onze mening te geven, zowel in de openbare ruimte als in onze stemhokjes, maken we een goede kans op een goede relatie met de technologie van de toekomst. We zetten het in waar we het nuttig of nodig achten, en we trekken een donkerrode streep daar waar misbruik in het geding is. Degenen die pogen eroverheen te gaan, kunnen een zware straf tegemoet zien. Het maakt daarbij niet uit hoe rijk of machtig ze zijn.

Bronnenlijst

[1] https://www.cnbc.com/2021/04/26/bill-gates-on-when-he-thinks-the-world-will-be-back-to-normal.html

[2] https://www.welt.de/politik/deutschland/article230744289/RKI-Chef-Wieler-Wir-werden-bis-Ende-2022-voll-in-der-Pandemie-stecken.html

[3] https://www.bild.de/ratgeber/2021/ratgeber/corona-impfung-kommt-der-impfstoff-fuer-kinder-schon-im-juni-76232688.bild.html

[4] https://www.lc.nl/buitenland/BioNTech-productie-coronavaccins-volgend-jaar-naar-3-miljard-26635772.html

[5] https://www.cbsnews.com/news/last-pandemic-science-military-60-minutes-2021-04-11/

[6] https://news.yahoo.com/fact-check-military-sensor-help-195135943.html

[7] https://www.weforum.org/agenda/2020/06/internet-of-bodies-covid19-recovery-governance-health-data/

[8] https://id2020.org/digital-identity

[9] https://ktdi.org/

[10] http://www3.weforum.org/docs/WEF_The_Known_Traveller_Digital_Identity_Concept.pdf

[11] https://www.tum.de/nc/en/about-tum/news/press-releases/details/36507/

Meld je aan voor de nieuwsbrief