DutchEnglishFrenchGerman

 

 

Door Koen Verhagen

Gisteren herdachten we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Voor mij is het ook een dag van reflectie op de reacties, die ik heb gekregen op de 5 mei poster. Dat waren er heel veel en helaas ook behoorlijk zwart-wit. Ik zette vorige week al een bericht op mijn Facebook pagina, waarin ik aangaf dat ik het zo jammer vond dat de maatschappij zo polariseert.

Wat duidelijk blijkt uit de reacties van tegenstanders van de 5 mei poster is dat ze hun mening lijken te baseren op de ophef die is ontstaan, in plaats van inhoudelijk te kijken waar het nu eigenlijk over gaat.

De campagne is er op gericht om een discussie over vrijheid los te maken, zoals Comité 4 en 5 mei al jaren doet. ‘Vrijheid spreek niet voor zich’, gebruikten ze daar onder andere voor. Ik vind dat die vrijheid onder druk ic staat, maar er zijn mensen die daar minder moeite mee hebben. Breng die met elkaar in gesprek om de polarisatie af te vlakken, dat was het beoogde doel. En gelukkig heeft het mensen ook aan het denken gezet en zijn er ook veel mensen die respectvol met elkaar in discussie gegaan en daar ben ik heel blij om.

Ik snap uiteraard dat het ‘herdenken van de vrijheid’ een behoorlijk beladen term is, maar op dezelfde poster en bijbehorende actie site staat toch echt de uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan. En ja, ik ben me ervan bewust dat hij schuurt, maar zonder wrijving helaas geen glans. En ik sta er nog steeds achter, omdat vrijheid echt onze aandacht nodig heeft, zeker op 5 mei.

Maar inhoud is bij sommige criticasters slechts bijzaak en in plaats daarvan wordt direct de digitale trekker overgehaald. In onderstaand plaatje zijn de tegengestelde meningen goed zichtbaar.

Veel negatieve reacties, zelden inhoudelijk, maken verwijten en leggen een link met fascisme. Het stimuleren van een inhoudelijk gesprek over vrijheid wordt door René Meeuws als het propageren van fascistisch gedachtengoed gezien. Ik werd ook uitgemaakt voor een fascistische hufter, maar die reactie werd later gelukkig verwijderd. Het laat echter wel zien hoe ernstig de tweedeling in de samenleving is. We raken elkaar echt kwijt. En ja, ook ik vergeet af en toe tot tien te tellen.

Meip Wijn verwees me naar een artikel op Joop van de VARA.

De schrijfster Sandra Salome, Bestuurslid Rotterdam BIJ1, had zich duidelijk niet verdiept in het doel van de campagne, maar schreef, waarschijnlijk geinspireerd door de ophef vandaag wel een extreem framend stuk ‘Het fascisme is terug in de samenleving.’ met als subkop: Het vergelijken van coronamaatregelen met de holocaust is echt geen “foutje” maar een doelbewuste keuze van een fascistische partij.

In de eerste plaats is het geen FvD poster, wat duidelijk te zien is aan de URL, waarnaar wordt verwezen. Sandra vond het kennelijk niet de moeite om properganda.nl/vrijheid te bezoeken. FvD en andere op de poster genoemde partijen, die opstaan voor vrijheid ondersteunen de campagne. Verder snapt ze niet dat we de Holocaust en alle andere slachtoffers op 4 mei herdenken en niet op 5 mei. Ik maak ook geen enkel vergelijk met de Holocaust. Nergens. Sterker nog, bij mij hangt de vlag vandaag halfstok uit respect voor de slachtoffers. De 5 mei poster gaat juist over vrijheid en het belang om vrijheid niet als een vanzelfsprekendheid te beschouwen.

Zij, maar al die anderen, die mensen die opkomen voor hun mensenrechten, vrijheid en het herstel van de democratische rechtsstaat in het extreem-rechtse kamp proberen te framen, geven er ook blijk van dat ze de definitie van Fascisme niet kennen. Deze mensen zijn namelijk exact het tegenovergestelde van fascisten. Van Dale hanteert de volgende definitie.

Letmegooglethatforyou:

fas·cis·me (het; o)1politieke ideologie die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie

Baudet vliegt natuurlijk wel eens uit de bocht, maar ik denk niet dat hij met het benoemen van Madagascar, waarnaar in het artikel wordt verwezen in een tweet, als exit plan naar het Madagascarplan van de nazi’s wilde verwijzen. Dat lijkt mij heel sterk. Ik had die associatie in ieder geval niet. Ik zag meteen de filmposter voor me en een een prima plek om naar uit te wijken als Kaag, Hoekstra, De Jonge, Grapperhaus en Rutte er daadwerkelijk in slagen om van ons soevereine land een World Economic Forum- enclave te maken. Maar kennelijk wordt alles wat hij roept of Twittert, direct opgezocht in de Nazipedia.

Ik ben het absoluut niet eens met alle denkbeelden van FvD. Ik vind dat we naar een veel socialere (let wel: niet socialistisch!) maatschappij moeten streven, waarin niemand wordt uitgesloten, maar we delen onze gedachtes over vrijheid, het disproportionele corona beleid en het herstel van de democratische rechtsstaat, onder andere door de invoering van directe democratie.

Sandra Salome begeeft zich met dit stuk op zeer glad ijs door mensen, die opkomen voor vrijheid, onterecht te associëren met het fascisme. Waardoor mensen als René Meeuws, maar ook mensen die mij heel dierbaar zijn, Wappies als een extreem gevaar voor de samenleving gaan zien. Terwijl zij en ik juist staan voor het tegenovergestelde en onze medemensen juist proberen te waarschuwen voor de gevaren van de mRNA prikken. Het grootste gevaar is dat je een knuffel van ze krijgt en als je het echt heel bont maakt, krijg je wellicht een bos bloemen naar je hoofd geslingerd.

Wat ik haar en René wel wil meegeven, en daar hoef je het niet mee eens te zijn, is hetvolgende. Wat er nu gebeurt in Nederland is, in mijn ogen vergelijkbaar met wat er eind jaren ’30 in Duitsland gebeurde. Ook daar werd één bevolkingsgroep stelselmatig zwartgemaakt of gediscrimineerd (nu de Wappies, straks de niet gevaccineerden.), werd de bevolking tegen elkaar opgezet (kijk hoe zwart-wit de reacties zijn), sprak de pers met één mond louter staatspropaganda (96% van de NL kranten is in handen van 2 uitgevers), , mensen die zich uitspraken tegen het regime werden opgepakt en vermoord (dat gebeurt gelukkig nog niet, maar er is wel sprake van excessief politiegeweld tegen vreedzame burgers.) En er wordt een medisch experiment uitgevoerd op de bevolking. De Wappies van toen was de WeiBe Rose-groep en ik denk dat die het meest vergelijkbaar is met de vrijheidsbeweging, die nu opstaat voor haar rechten en haar vrijheid  https://nl.wikipedia.org/wiki/Weiße_Rose

Het kan zijn dat jij niet vindt (of hoopt) dat de geschiedenis zich herhaalt. Maar tot dusverre zijn alle zaken, waar de Wappies voor waarschuwden en die werden afgedaan als complotten, uitgekomen. Ik ben wel bang dat de geschiedenis zich herhaalt. Daar mag je anders zien of zelfs afkeuren, maar het heeft werkelijk niets met Fascisme te maken. Sterker nog, we mogen Fascisme nooit, echt nooit meer toestaan. En wellicht ook ten overvloede: ik neem de grootst mogelijke afstand van Fascisme.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief