DutchEnglishFrenchGerman

De Corona-gekte

Door Willem Engel
18 september 2020

Het maakt wat los, de corona-gekte. Hier een stukje over mij. De laatste tijd lees ik de krant weer, al is het alleen maar om mijn vermeende narcisme te voeden.

Roelf Jan Duin is 18 jaar mijn buurjongen geweest. We groeiden samen op in Overschie en klommen het dak op om dan jointjes te roken. We gingen naar dezelfde kleuterschool, basisschool en middelbare school. Naar hetzelfde tennis- en hockeyteams etc. Hij schrijft een mooi artikel over complotdenkers.

Het klopt niet!

Aan het begin van de crisis vroeg ik hem al: “Rudy, je werkt bij de krant, help mij. Ik heb het nagerekend, en het klopt niet wat de overheid zegt!” Zijn antwoord: “Ja Willem dat zeggen er zoveel, daar kan ik echt niet over schrijven. Als je de rechtszaak wint dan kom ik wel verslag doen.”

Maar nu ben je BN’er

We wonnen de zaak niet, maar inmiddels wel de harten van de bevolking (nou ja die van de ‘Wappies’ dan). Een paar weken geleden belde hij mij opeens: “Willem, je bent nu een BN’er, nu wil ik graag je verhaal horen.”

Bij Salto in Amsterdam hadden we afgesproken, het was een aangenaam gesprek. Wel even gevraagd of hij de opname wilde wissen die hij stiekem had gemaakt, want zo doen vrienden dat.

Kennelijk heeft Rudy met mijn achterneef Pepijn van Erp ook een leuk gesprek gehad. Het lukte hem zelfs om Robert Jensen te spreken, althans daar ga ik vanuit, want een echte journalist doet aan hoor en wederhoor.

Wat mij opvalt is dat van Erp en Hol journalisten worden genoemd en Jensen en Engel complotdenkers. Dat geeft al een bepaalde kleuring. Als journalist zou je er natuurlijk ook voor kunnen kiezen neutraal te blijven.

Ze weten het zelf ook niet

Gelukkig komt in de laatste alinea toch nog wel wat nuancering. Beide heren van Erp en Hol weten het zelf eigenlijk ook niet en gaan van cijfers en feiten uit. Helaas weten we na dit stuk nog steeds niet welke. De heren fact-checkers zijn meerdere malen uitgenodigd om het debat aan te gaan, maar kiezen ervoor om filmpjes te maken. Dan komen ze beter tot hun recht.

Complotdenkers of media die tweedracht zaait?

Eveline Rethmeier, ook journalist, maakt bij EenVandaag recent nog een stukje over een beweging als Viruswaarheid die families en vrienden uit elkaar drijft. Het was een gekleurd stukje waarin de suggestie werd gewekt dat Viruswaarheid de oorzaak zou zijn van paranoïde gedachten en spanningen. 

Ik hoop dat zij meeleest en misschien de conclusie trekt dat niet Viruswaarheid, maar de media zelf de veroorzakers zijn van tweedracht, angst en woede. Zoals duidelijk in de psychologie beschreven, projecteren mensen datgene wat ze niet kunnen accepteren aan zichzelf, op anderen. 

Massapsychose

De massapsychose waarin wij zitten, zoals dat mooi wordt beschreven door Michaela Schippers, heeft een bijzondere uitwerking op de media-medewerker. Op zoek naar de waarheid achter de waanzin veroorzaakt zij haar eigen angstbeeld en vindt bevestiging van haar eigen schaduw in elk confronterend geluid of beweging.

Relaxen

Er zijn mij al vele vakanties, retraites en massages aangeboden, ik heb daar nog geen gebruik van kunnen maken. Wellicht mag ik deze journalisten de plekken aanbieden, zodat zij tot rust kunnen komen en niet meer bang hoeven zijn.

 

bronnen:

https://www.parool.nl/nederland/factcheckers-in-actie-tegen-complotdenkers-robert-jensen-of-willem-engel-ga-ik-niet-overtuigen~bd22d077/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp

https://www.nporadio1.nl/nos-radio-tour-de-france/onderwerpen/64286-2020-09-03-familierelaties-onder-druk-door-verschil-van-hoe-met-coronavirus-wordt-omgegaan

Meld je aan voor de nieuwsbrief