DutchEnglishFrenchGerman

Demonstratie “Omarm de Vrijheid” verboden

beeld: dlmplus.nl

 

Rechter bevestigt verbod: ‘risico’s voor verspreiding coronavirus’

Viruswaanzin.nl heeft een kort geding aangespannen nadat de voorzitter van de veiligheidsregio eerder vandaag de demonstratie voor aanstaande zondag verbood. De rechter oordeelt in zijn uitspraak dat een verbod van de demonstratie toegelaten is ter bescherming van de gezondheid en voorkoming van wanordelijkheden.

Volgens de rechter is het niet mogelijk om bij een verwachte opkomst van 10 duizend deelnemers een veilige afstand te houden. De demonstratie zou ook het karakter van een groot evenement hebben. Hierdoor bestond het risico voor een grote opkomst vanuit het hele land met een aanzienlijk risico op wanordelijkheden. De rechter overweegt verder dat een kort geding zich niet leent om de wetenschappelijke waarde van de adviezen die leidend zijn in het kader van de bestrijding van het virus, en die breed gedragen worden door een grote groep deskundigen, te beoordelen.

Viruswaanzin.nl verbaast zich over de uitspraak. Kern van het kort geding was dat de voorzitter van de veiligheidsregio dient aan te tonen dat er een noodzaak bestaat om de demonstratie te verbieden. Het verweer beperkt zich echter tot een verwijzing naar het feit dat het COVID-19-virus op lijst A van de Wet Publieke gezondheid is geplaatst. Het verwijt van Viruswaanzin.nl is echter juist dat elke onderbouwing van de maatregelen ontbreekt. Van een brede steun van wetenschappers voor de maatregelen is geen sprake.

Door Viruswaanzin.nl is gewezen op de massale demonstratie van 1 juni 2020 voor Black Lifes Matter (BLM) op de Dam in Amsterdam. Ondanks de aanwezigheid van meer dan 15 duizend deelnemers die dicht op elkaar gepakt waren, zijn de ziekenhuizen en IC’s nog steeds leeg. Voor een verbod op het uitoefenen van een elementair grondrecht is het kennelijk voldoende om te wijzen op een niet nader onderbouwd gevaar, een fantoomvirus genaamd COVID-19. De strijd tegen het virus heeft de Nederlandse samenleving de afgelopen maanden daarentegen wel naar de rand van de afgrond gebracht.

Een ander bezwaar van de voorzitter was de aankondiging van meerdere aan betaalde voetbalclubs verbonden supporters die de demonstratie wilden bijwonen. Hierover is met de politie gesproken. De clubs gaven aan dat zij gezamenlijk en zonder clubkleuren wilden deelnemen. Het betaald voetbal ligt als gevolg van de maatregelen al maanden stil. De demonstratie morgen van BLM kan overigens wel doorgang vinden.

Viruswaanzin.nl betwist dat de demonstratie niet goed voorbereid is. In samenspraak met de politie en professionele adviesbureaus is een uitgebreid plan opgesteld. De politie zag tot gistermiddag geen enkele reden waarom de demonstratie geen doorgang zou kunnen vinden. De vrijwilligers die zich de afgelopen weken enorm hebben ingezet om de demonstratie voor te bereiden, zijn teleurgesteld. De politie valt overigens niets te verwijten. Zij hebben zich volgens Viruswaanzin.nl constructief opgesteld.

Het verbod van vandaag is onverenigbaar met het in artikel 9 Grondwet vastgelegde recht van betoging. De rechter bevestigt met de uitspraak van vandaag dat het mogen uitoefenen van grondrechten voor ons bestuur en de rechtspraak niet meer vanzelfsprekend zijn.

 

Lees hier de Uitspraak

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief