DutchEnglishFrenchGerman

Hoe staat het met de Covid baby bust in rijke landen?

Door Paul Frijters,
Emeritus Professor Welzijnseconomie aan de London School of Economics 

Heel even dacht men aan het begin van de lockdowns dat koppels dan meer kinderen zouden krijgen omdat er niets anders thuis te doen was. Nou, mooi niet dus. De lockdowns waren juist verantwoordelijk voor grote dalingen in het aantal baby”s 9 maanden later, maar het patroon is niet overal hetzelfde.

De situatie in Oost-Azië

De eerste data over dalingen kwamen uit Oost-Azie waar men eerder begon met lockdowns.

In China werden over heel 2020 15% minder baby”s geregistreerd dan in 2019 . Dat is een spectaculaire daling, vooral als je bedenkt dat men pas in januari 2020 echt met lockdowns begon. De eerste 8 maanden van 2020 zal men dus nog baby’s gekregen hebben die in 2019 verwekt waren. Die 15% daling is dus eigenlijk een 45% daling van het aantal baby”s geboren in de laatste 4 maanden van 2020. Dat is natuurlijk dramatisch.

In Japan en Zuid-Korea, waar men niet eens aan lockdowns deed, maar de bevolking wel vrij panisch gemaakt was, was de daling bijna 10% en 30% zo’n 9 maanden na de paniekgolf. Dat grote verschil tussen die twee landen geeft aan dat de mate van paniek er enorm toe doet: in Japan was men lange tijd nog redelijk relaxed, maar in Zuid-Korea was dat beslist niet zo.

De situatie in de VS

In de VS zagen we in de laatste maand van 2020 een daling van bijna 10% in het aantal baby’s vergeleken met het jaar ervoor. Dit reflecteert natuurlijk nog maar het begin van de lockdowns in de VS (april 2020),  dus daar verwacht men nu een daling van makkelijk 15% voor heel 2021.

De situatie in Europa 

Als het zo is dat de mate van paniek en lockdowns ertoe doet, dan zou je in Europa eind 2020 dus grotere dalingen verwachten voor de landen die al in maart 2020 fanatiek aan de hysterie meededen. Nederland was tot september nog vrij relaxed, dus hier verwacht je de daling pas later in 2021. 

Dit beeld klopt als je naar de data kijkt. In het vroeg-hysterische Italië zagen 15 Italiaanse steden 9 maanden na de lockdowns een daling in geboortes van 22% , en ook een halvering van het aantal huwelijken. In Spanje en Frankrijk, waar men ook snel flink panisch deed was de daling in het land ca. 20%. Maar in het destijds wat nuchtere Noord-Europa, inclusief Denemarken en Scandinavië, was er eigenlijk geen daling te zien eind 2020.

En dichtbij huis dan? 

In België zie je een interessant verloop: in de drie maanden van november 2020 tot en met januari 2021 was er een daling van ongeveer 8%,  maar in de drie maanden daarna zie je een stijging van 1%, wat aangeeft dat er door koppels wat ingehaald werd in de zomer van 2020 toen de lockdowns wat versoepeld waren. Je zou dus verwachten dat de cijfers later dit jaar weer een sterke daling gaan laten zien in België, aangezien je dan de effecten krijgt van hun tweede lockdown.

De situatie in Nederland

In Nederland zie je eigenlijk tot nu toe helemaal geen verandering. In 2020 zag je geen daling aan het eind, en in de eerste 4 maanden van 2021 zien we eerder meer dan minder geboortes in Nederland. De ‘intelligente lockdown’ die Nederland tot oktober 2020 had voorkwam dus de geboortedaling die we wel in België zien en nog veel sterker in Zuid- Europa, om maar niet te spreken over Oost-Azië. 

Ikzelf verwacht echter een duidelijke geboortedaling in Nederland 9 maanden na het begin van de tweede lockdown, dus in de tweede helft van 2021. Een indicatie daarvoor is dat er in de eerste 5 maanden van 2021 minder gegoogeld is naar de woorden ‘ochtendmisselijkheid’ of ‘meclozine’, wat een medicijn is tegen misselijkheid. Uit de VS weten we dat zulke zoekdalingen goed voorspellen hoeveel geboortes eraan zitten te komen. 

Paniek en lockdowns zijn dus noch goed voor de waarheid, noch voor de liefde!

Meld je aan voor de nieuwsbrief