DutchEnglishFrenchGerman

Kinderen spelen geen rol bij transmissie

We zien overal om ons heen dat er ook voor kinderen strenge maatregelen gelden, zoals mondkapjes en 1,5 meter afstand. Dit geldt zelfs in het contact met hun grootouders. Maar welke rol spelen kinderen nou eigenlijk bij de transmissie van het Covid-19 virus?

Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg heeft een rapport gepubliceerd dat aantoont dat kinderen hier een minieme rol in spelen.

Gegevens China

Een analyse uit China heeft aangetoond dat kinderen jonger dan 10 jaar slechts 1% van het Covid19-gevallen betreft. In de provincie Zhejiang, China, waren de kinderen goed voor ongeveer 5% van het totaal aantal patiënten met COVID-19. Aangetoond werd dat voor 89% (n = 32) van deze kinderen de route van overdracht gebeurde door nauw contact met familieleden en die ziekte was licht of asymptomatisch, en ging in de helft van de gevallen gepaard met longontsteking.

Een grotere studie analyseerde de gegevens van contact-enquêtes voor Wuhan en Shanghai vóór en tijdens de uitbraak. Van de 114 cluster onderzoeken was één indexgeval 0-14 jaar oud. De auteurs ontdekten dat kinderen van 0-14 jaar minder vatbaar waren voor SARS-CoV-2-infectie dan volwassenen van 15-64 jaar oud, terwijl personen ouder dan 65 jaar daarentegen meer vatbaar waren voor infectie.

Gegevens Europa

Een studie naar de eerste uitbraak in Frankrijk, waarbij een besmet kind drie verschillende scholen bezocht terwijl ze symptomatisch was en 112 contacten had (inclusief kinderen en leerkrachten), toonde geen detectie van symptomatische secundaire gevallen.

Gegevens uit populatie-gebaseerde en cross sectioneel onderzoek geven aan dat het onwaarschijnlijk is dat kinderen de primaire bron zijn. In Vo’ (Italië) zijn twee cross sectionele onderzoeken gedaan, waaraan meer dan 2000 mensen deelnamen, elk toonde aan dat geen van de 234 geteste kinderen (≤10 jaar) geïnfecteerd was (RNA detectie). Van de 11-20-jarige inwoners testten 1,2% en 1,0% positief in de twee enquêtes vergeleken met het populatiegemiddelde van respectievelijk 2,6% en 1,2 %.

In een bevolkingsonderzoek in IJsland is geen van de 848 kinderen onder de 10 jaar positief getest (RNA-isolatie) in vergelijking met 0,8% van de totale steekproef van 13.080 mensen. In een gericht onderzoek van symptomatische mensen, of risicovolle contacten, testen 38 (6,7%) kinderen onder de leeftijd van 10 positief, in vergelijking met 13,7% van degenen die 10 jaar of ouder waren.

In Stockholm (Zweden), is een cross sectioneel onderzoek gedaan, waarbij RNA in de bovenste luchtwegen werd getest. 707 deelnemers rapporteerden een algemeen positiviteitspercentage van 2,5%. Voor de 147 kinderen (<15jaar) was dit 2,8%.

Blijf van onze kinderen af!

Het percentage kinderen dat ziek wordt, is dus helemaal te verwaarlozen. Toch worden onze kinderen ook geconditioneerd in het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand. Ze krijgen mee dat ze hun opa en oma redden als ze niet in de buurt komen. En waarvoor? Voor dat kleine percentage kinderen dat ziek wordt? Wij zouden onze regering willen zeggen: 

“BLIJF VAN ONZE KINDEREN AF!”

Bronnen:

https://kce.fgov.be/sites/default/files/atoms/files/2020-57_COVID_children%20KCE%20report%20FINAL_19052020_0.pdf

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief