DutchEnglishFrenchGerman

Lijken op straat en massagraven in Bolivia?

Internationaal Persagentschap AP verspreidt fantasieberichten

Door: mr. Jeroen Pols / mr. Michael Verstraeten

Rotterdam – 17 juli 2020 – Afgelopen week verscheen het bericht dat de stad Cochabamba in Bolivia zeer sterk getroffen is door de pandemie. “De begrafenisondernemingen kunnen het aantal doden niet meer aan”, is de boodschap. De lijken liggen op straat en de beelden van massagraven zijn wereldwijd niet uit de media te slaan. Vergelijkbare berichten verschenen eerder over andere landen. Viruswaanzin deed onderzoek en vroeg DPG-media om opheldering. Het resultaat: Persagentschap AP verspreidt verzonnen persberichten. De media nemen deze nepberichten graag over.

Op 8 juli verscheen in de internationale media een video waarin massagraven te zien zijn in het stadje Cochabamba in Bolivia. Ook de website van het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws (HLN) nam dit onderwerp over. Eerder verschenen vergelijkbare berichten over Italië, Ecuador, Brazilië en New York. Dit gaf aanleiding om de beweringen nader te onderzoeken.

Het Boliviaans ministerie van volksgezondheid publiceert dagelijks op haar website de aantallen coronadoden per stad. Wat blijkt? Op dinsdag 7 juli telde de stad Cochabamba acht en op woensdag twaalf gemelde doden. Deze stad heeft 800 duizend inwoners. Wij legden onze onderzoeksresultaten voor aan de redactie van HLN met de vraag waarom de begrafenisondernemers voor deze aantallen massagraven aanleggen. In Bolivia sterven op jaarbasis rond de 80 duizend mensen op een bevolking van 11,5 miljoen.  Door corona zou er een stijging zijn van 1735 ofwel 2%.

De verantwoordelijke videojournalist van HLN verdedigt zich aanvankelijk met de opmerking dat het aantal doden veel hoger ligt dan officieel gepubliceerd wordt. Dit zou blijken uit een persbericht van AP. Ook dit klopt niet: het bericht spreekt enkel over een hoger aantal geïnfecteerde personen dan officieel bekend. Niet over aantallen doden. De stad blijkt dus helemaal niet overweldigd met sterfgevallen of stapels lijken. HLN heeft de video op ons aandringen offline gehaald.

De media spelen een twijfelachtige rol in de coronacrisis. De foto´s van zalen vol lijken in Italië bleken vervalst. Dit geldt ook voor het verhaal over een massagraf in New York. Met een niet aflatende angstcampagne krijgt het publiek de coronamythe voorgeschoteld. Het is dan ook goed nieuws dat de Europese Commissie fake nieuws hard wil aanpakken. Viruswaanzin roept iedereen op het waarheidsgehalte van coronanieuws te onderzoeken. Voor de publicatie daarvan gaat binnenkort een nieuwe website online met de naam www.deonbetrouwbaremedia.nl.

De e-mailwisseling met DPG-media vindt u hieronder.

https://viruswaarheid.nl/wp-content/uploads/2020/07/e-mailwisseling-dpg-media.pdf

Meer lezen

Sommigen van onderstaande links zijn, nadat wij ze confronteerden, verwijderd. 

https://www.hln.be/video/bolivia-kreunt-onder-corona-doden-in-de-straten~p156096

https://www.nu.nl/280009/video/lichamen-op-straat-in-ecuador-door-coronacrisis.html

https://www.t-online.de/nachrichten/panorama/id_88191006/corona-in-bolivien-tote-liegen-neben-strassen-schwer-zu-ertragenes-bild.html

https://www.minsalud.gob.bo/4375-bolivia-acumula-42-984-contagios-

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief