DutchEnglishFrenchGerman

Markt Hypocriet Albert Heijn

Van onze redactie Martina Groenveld

De berichtgevingen van afgelopen week zijn ons allen zeer aan het hart gegaan.

Met in het bijzonder het beleid omtrent mondkapjes. De indoctrinatie over veiligheid en solidariteit heeft zich inmiddels verplaatst naar onze kinderen en daar gaan wij heel slecht op.

Op straat zie je mensen met een mondkapje, gelukkig een minderheid. In percentages zou je kunnen spreken over 25%.

Mondkapjes vs Tabak

In supermarkten liggen de aantallen iets hoger en hier is toch echt iets vreemds aan de hand.

Bij de Albert Heijn draagt het personeel, “vrijwillig” een mondkapje, om de angst voor besmetting bij mensen weg te nemen. En dit is opvallend. Als de Albert Heijn mensen wil beschermen in het belang van de volksgezondheid, waarom is de verkoop van sigaretten dan niet per direct gestopt? Er is een overvloed aan wetenschappelijk bewijs dat roken, longkanker of een longembolie veroorzaakt. Echter is er geen wetenschappelijk draagvlak voor het voorkomen van een virale transmissie bij het dragen van een niet medisch mondmasker.

Een aantal feiten

  • Op basis van de cijfers van www.accijnsmonitor.nl (*) is de verkoop van sigaretten in 2018 gedaald met 0,9% (van 9,9 miljard stuks in 2017 naar 9,8 miljard stuks in 2018). In de totale opbrengsten van sigaretten is een stijging waar te nemen. In 2018 werd er 1,9% meer besteed aan sigaretten  (€ 3.134 miljard in 2018 tegen € 3.077 miljard in 2017);
  • Supermarkten zijn verkoopkanaal nummer 1 voor tabakswaar;
  • Albert Heijn is door Clean Air Nederland uitgeroepen tot “Grootste drugsdealer” van Nederland en goed voor zo’n 3601 jaarlijkse tabaksdoden gerelateerd aan de omzet;
  • Uit marktonderzoek is gebleken dat 6,2% van de supermarktomzet afkomstig is van tabaksverkoop;
  • Jaarlijks sterven er wereldwijd meer dan 7 miljoen mensen aan de gevolgen van roken.

Heel opmerkelijk dat uitgerekend Albert Heijns’ personeel, niet werkende, mondkapjes draagt, alsof zij verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van een ander en met name wetende dat Covid-19 niet het “killervirus” zoals gedacht. Verschillende hoogleraren, waaronder Michaela Schippers, hebben geprobeerd om te overlijden aan dit virus en dit zonder succes.

Bijzondere aanbesteding van de EU

In 2019 heeft de EU geïnvesteerd in het grootste Track & Trace platform ter wereld, namelijk die van sigaretten. Autoriteiten gebruiken het systeem om hun controle op de markt te optimaliseren, sigaretten kunnen het gehele logistieke proces worden gevolgd op item level. Wellicht denk je nu dat deze informatie off topic is, maar er is meer.

Wie zit er achter deze aanbesteding?

Welk brein zit er, wederom, achter deze aanbesteding en met welke intentie? Niemand minder dan de WHO, die het beschrijft als “tabaksontmoediging.”

“De EU dient, in overeenstemming met artikel 44 van het Protocol ter uitbanning van illegale handel in tabaksproducten bij het Kaderverdrag inzake tabakscontrole van de Wereldgezondheidsorganisatie (“FCTC-protocol”)”…

Wat er op neer komt dat men streeft naar het uitbannen van alle illegale vormen van tabakshandel. Illegale handel vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid omdat hierdoor de toegang tot – vaak goedkopere – tabaksproducten wordt vergroot, waardoor de tabaksepidemie wordt aangewakkerd en het tabaksontmoedigingsbeleid wordt ondermijnd. Het veroorzaakt ook aanzienlijke verliezen aan overheidsinkomsten.

Nobel doel of eigen belang?

Dus enerzijds klinkt het heel nobel, illegale sigaretten schaden de gezondheid ( legale sigaretten zijn in eens gezond ), maar dat is niet waar het om draait. De inkomsten die de overheid misloopt wanneer sigaretten verdwijnen in het illegale circuit, is alles wat telt. Zij investeren absoluut niet in het grootste Track & Trace systeem ter wereld als daar geen eigen belang mee gemoeid zou zijn. 

Daar komt bij dat volgens tabaknee.nl, kritische aantekeningen worden geplaatst bij het onafhankelijk onderzoek dat jaarlijks door de KPMG wordt gedaan naar tabakssmokkel.
Onderzoeker Pim Levelt van Vrij Nederland zegt onder andere over het KPMG onderzoek; 

‘Het rapport is nooit in een peer reviewed tijdschrift gepubliceerd, er zijn nooit externe beoordelaars aan te pas gekomen. Deze onvolledigheid impliceert dat de conclusies van dit rapport oncontroleerbaar zijn.’

Eigen verantwoordelijkheid

Wanneer mensen roken is dat een eigen keuze en daarbij behorende verantwoordelijkheid. Zo ook met angst. De angst van een ander mag niet jouw beperking zijn.

En nogmaals op het moment dat wij te maken zouden hebben met een “killervirus” en er zou aantoonbaar bewijs zijn dat het dragen van een niet medisch mondmasker significant verschil zou uitmaken inzake leven of dood. Tuurlijk zou heel Nederland hier dan met liefde aan meewerken. Maar dit is niet het geval, dit is nu niet aan de orde.

Gewoon bij Albert Heijn?

Wanneer de Albert Heijn echt om de gezondheid van bezoekers zou geven, zou niet alleen het gehele assortiment op de schop zijn gegaan, maar ook zeker de verkoop van sigaretten verbannen zijn.

Dus “Gewoon bij Albert Heijn..?” 

Nee hoor, wat ons betreft “Abnormaal bij Appie.”

 

Bronnen:

https://www.prnewswire.com/news-releases/dentsu-tracking-celebrates-one-year-working-with-the-european-union-on-supply-chain-control-solutions-for-tobacco-eu-tpd-301062482.html

https://www.who.int/fctc/protocol/en/

https://treaties.un.org/pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=IX-4-a&chapter=9&lang=en

https://www.tabaksdetailhandel.nl/assortimenten/tabak/marktcijfers/marktcijfers_sigaretten

https://www.tabaknee.nl/nieuws/item/1630-supermarkten-verdienen-meer-dan-ooit-met-de-verkoop-van-tabak

https://cleanairnederland.nl/nieuws/2107-albert-heijn-grootse-drugsdealer-van-nederland

https://www.destentor.nl/binnenland/de-goudmijn-tabak-verdwijnt-uit-de-super-waar-moet-de-roker-nu-naartoe~a7cc7f8f/

Meld je aan voor de nieuwsbrief