DutchEnglishFrenchGerman

Ministeries in overleg over inreisverbod

Bij uitblijven oplossing volgt kort geding

Door mr. Jeroen Pols

Rotterdam – 27 december 2020 Minister De Jonge treedt maandag in overleg met de ministeries BZK en Justitie en Veiligheid.  Dit antwoordt de landsadvocaat vandaag op de sommatie van een aantal reizigers die overvallen werden met de verplichting om een negatieve coronatest te tonen alvorens zij naar Nederland mogen vliegen.

In de brief eisen de reizigers om een uitzondering te maken voor Nederlands ingezetenen zodat zij ongehinderd kunnen terugkeren. De maatregel is volgens hen een schending van fundamentele mensenrechten. Het Europese Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens bepaalt dat aan niemand het recht ontnomen mag worden om het grondgebied te betreden van de Staat waarvan zij onderdaan zijn. Ook is een testverplichting in strijd met het recht op onschendbaarheid van de lichamelijke integriteit. Volgens advocaat mr. G. van de Corput ontbreekt verder een wettelijke grondslag voor de regeling en er is sprake van willekeurige en onzorgvuldige besluitvorming.

Internationale bus- en treinreizen

Tijdens de Kerstdagen kwam de minister met een aanvullende regeling die ook de terugreis van Nederlanders binnen Europa met trein en bus ontzegt als zij zich niet vooraf laten testen. De nieuwe maatregel zorgt voor grote onzekerheid onder reizigers in het buitenland. Velen komen hierdoor in de problemen.

Kort geding

Als de minister de verplichting maandag 28 december niet intrekt, dan vragen de betreffende reizigers met spoed een voorlopige voorziening aan bij de Rechtbank Den Haag. Een uitspraak wordt voor 31 december verwacht.

Meer lezen

sommatie Minister VWS sommatie Minister VWS 20201226 brief aan mr. van de corput [PRDF-3984542]

20201226 brief aan mr. van de corput [PRDF-3984542]

Meld je aan voor de nieuwsbrief