DutchEnglishFrenchGerman

Motie gemeenteraad tegen spoedwet

 Inbreuk grondrechten onacceptabel voor Gemeente Noardeast-Fryslân

 Door mr. Jeroen Pols

Rotterdam – 27 juli 2020 – De Gemeente Noardeast-Fryslân nam begin deze maand een motie aan waarin zij oproept tot verzet tegen de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. De raad vindt dat de voorgenomen wet een te sterke inbreuk op grondrechten vormt en  “disproportionele sancties kent die de toekomst van mensen ernstig kan benadelen.” Hiermee geeft de lokale politiek een signaal af aan de landelijke politiek.

De motie richt zich ook tegen de polarisatie die de wet tot gevolg heeft. “De raad is van mening dat met de wet beoogde doelen te bereiken zijn door middel van andere instrumenten, die meer in dialoog zijn met de inwoners en uitgaan van vertrouwen in plaats van zware sancties, dwang en wantrouwen”, aldus de motie.

Aan het kabinet en het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de boodschap overgebracht dat “de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân sterk gekant is tegen een mogelijke coronaspoedwet.“  De motie spreekt zich ook uit over de inperking van de macht van het lokale bestuur die de wet tot gevolg heeft.

Viruswaanzin hoopt dat meer lokale politici zich uitspreken tegen de grondrechteninperkingen van het coronabeleid: ”Veel bestuurders maken zich zorgen. De lokale horeca en middenstand worden weggevaagd. Elke gemeente worstelt met de gevolgen en staat straks voor een onmogelijke opgave.”

Meer lezen:

9a OANNOMMEN Motie verzet tegen corona spoedwet (ELP-NEF_ VVD_ FNP_ PvdA_ GB_ ALL_ CU (1)

Meld je aan voor de nieuwsbrief