DutchEnglishFrenchGerman

RIVM: “Relatief veel fout-positieve testen”

Foutmarge PCR-test is bom onder beleid

 Door mr. Jeroen Pols

Rotterdam – 27 juli 2020 – De media sloegen afgelopen week weer alarm: “het aantal besmettingen verdubbelt.” Heel voorspelbaar volgden de verschillende huisvirologen met een roep om meer maatregelen. Eerder verklaarde Viruswaanzin de stijging door te wijzen op de foutmarge van de PCR-test en de verdubbeling van het aantal testen. De website van het RIVM geeft Viruswaanzin gelijk: bij massaal testen moet rekening gehouden worden met relatief veel foute resultaten.

 In de week tot 21 juli werden 81.269 tests gedaan, dagelijks meer dan 11 duizend. Daarvan was 1% positief. De media ging na dit bericht vol op het paniekorgel: “de tweede golf komt eraan.” Ook minister Grapperhaus was van de partij met waarschuwingen over de gevolgen van “ongedisciplineerd gedrag”.

De verdubbeling van het absolute aantal positieve tests is echter in de eerste plaats toe te rekenen aan de verdubbeling van het totale aantal testen. Intensive-care-specialist Diederik Gommers bevestigde dit afgelopen zaterdag in de Telegraaf.

Daarnaast heeft de PCR-test een foutmarge tot enkele procenten. RIVM-viroloog Chantal Reusken maar ook internist-infectioloog Kees Brinkman en arts-microbioloog Bram Diederen beweerden in koor dat deze foutmarge nauwelijks een rol speelt.

De website van het RIVM is minder overtuigend over de betrouwbaarheid van de PCR-test: “Van het aantal positieve testen kunnen er relatief veel fout-positief zijn.” Deze conclusie is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek: “Hoe minder frequent het virus voorkomt, hoe minder waarde gehecht mag worden aan een positief testresultaat.”

De resultaten komen overeen met het onlangs gepubliceerde onderzoek van de Deutsche Akkreditierungsstelle, vergelijkbaar met de Nederlandse TNO. De PCR-test reageert namelijk ook op andere coronavirussen. Dit beïnvloedt de betrouwbaarheid en legt een bom onder het gehele beleid.

De maatregelen worden immers op- en afgeschaald op basis van het aantal positieve testresultaten. Dat er überhaupt nog maatregelen van kracht zijn, is daarvan een direct gevolg. Ook de rechter vond afgelopen vrijdag dat een voortzetting van de grondrechteninperking gerechtvaardigd is omdat het virus nog steeds aangetroffen zou worden.

Om duidelijkheid te scheppen over de betrouwbaarheid van de gebruikte PCR-test moet het RIVM openheid van zaken geven. Ondanks herhaalde sommaties weigert het RIVM het validatie-onderzoek vrij te geven. Viruswaanzin eist nu in kort geding inzage in dit onderzoek.

Meer lezen:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-het-virus-eigenlijk-al-weg-en-andere-dwarse-ideeen-over-corona-langs-de-wetenschappelijke-meetlat~bd36c5b0/

https://viruswaarheid.nl/informeren/oplopende-aantallen-besmettingen/

https://www.rivm.nl/documenten/wekelijkse-update-epidemiologische-situatie-covid-19-in-nederland

https://viruswaarheid.nl/wp-content/uploads/2020/06/Prod-36-Ringtestung.pdf

https://nos.nl/artikel/2341222-oplopend-aantal-besmettingen-leidt-tot-meer-ic-opnames-over-een-maand.html

PCR onderzoek betrouwbaarheid

RIVM testen website

Meld je aan voor de nieuwsbrief