DutchEnglishFrenchGerman

Viruswaanzin start kort geding tegen YouTube

Censuurbeleid bedreigt vrijheid van meningsuiting

Door mr. Jeroen Pols

 Rotterdam – 23 juli 2020 – YouTube verwijderde zonder mededeling twee interviews van Ab Gietelink met Rob Elens. Deze huisarts behandelde succesvol coronapatiënten met een Hydroxychloroquine combinatietherapie, een  middel waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk is aangetoond. Elens kreeg landelijke bekendheid nadat de Inspectie de behandelmethode afkeurde. De gesprekken waren te zien op het burgerjournalistiek platform Café Weltschmerz. “Het censuurbeleid van de Europese Commissie en de WHO belemmeren steeds meer de  vrijheid van meningsuiting”, meent Viruswaanzin. De zitting vindt plaats op 5 augustus in Amsterdam.

Niet alleen YouTube maar ook facebook, Linkedin, Whatsapp en andere sociale media platforms staan onder druk om “desinformatie” te verwijderen. Dit betekent in de praktijk dat alle informatie die afwijkt van de zienswijze van de WHO, niet meer gepubliceerd mag worden. Kritische geluiden worden niet toegelaten.

De Europese Commissie waarschuwde eerder in een brief van 10 juni dat de stroom kritische geluiden de uitrol van een vaccin nog verder bemoeilijkt. Het beleid is vervolgens aangescherpt. De nieuwe regels verwachten van de platforms niet alleen dat zij ongewenste informatie verwijderen. Ook dienen zij het officiële beleid actief uit te dragen. Nederland heeft zich hierbij aangesloten. De aangescherpte  regels worden vanaf begin augustus  doorgevoerd. Opmerkelijk is dat ook grote multinationals zoals Unilever de druk opvoeren door geen advertenties meer te plaatsen indien de regels niet gevolgd worden.

Volgens Pols is er inmiddels sprake van een vergaande censuur die geen plaats heeft in een democratische rechtsstaat: “Ook van Viruswaanzin wordt veel content verwijderd. Zelfs Google verwijdert ongewenste zoekresultaten. Hierdoor hebben ook wetenschappers van wereldfaam geen podium meer zodra zij kritische vragen stellen over het beleid. Dit is zorgwekkend. Als deze regels strak gehandhaafd worden, verliezen de burgers de mogelijkheid zich te informeren en vragen te stellen. Het is daarom belangrijk dat de rechter zich uitspreekt.”

Het kort geding Viruswaanzin bereidt ook zaken voor tegen Facebook en andere sociale media.

Meer lezen

brief aan YouTube(1)

 

 

 

 

 

over YouTube volgt net als andere social mediaplatforms en

Meld je aan voor de nieuwsbrief