DutchEnglishFrenchGerman

Vliegen in coronatijd

Recentelijk heb ik voor het eerst sinds februari weer internationaal gereisd, omdat ik verhuisd ben van Moskou naar Vietnam. Wellicht is het interessant om te zien hoe reizen veranderd is.

Hoe je een land binnenkomt

Om te beginnen, is Vietnam gesloten voor toeristen, dus het land in komen kan alleen via een omweg door binnen te komen als expert of investeerder. Hiervoor moeten goedkeuringen van de ‘people’s committee’ en de immigratiedienst verkregen worden. Tot zover normale procedure. Daar bovenop moet iedereen die aankomt twee weken in quarantaine.

De voorbereiding op de vlucht

Ook de vlucht kan je niet meer normaal boeken op elke site. Dit moet via het lokale kantoor van de vliegmaatschappij gaan. Zowel de vlucht, als de hotelreservering, als de bevestiging van het transport en uiteraard de negatieve PCR-test, moeten van tevoren naar de maatschappij gestuurd worden zodat zij dit kunnen registreren. Bovendien moet deze hele reis geregistreerd worden bij de CDC (zeg maar het Amerikaanse RIVM). Uiteraard ben ik niet van een foutloze PCR-test uitgegaan en heb ik er twee gedaan op dezelfde dag. Waar ik op gerekend had, gebeurde dus ook 1 positief en 1 negatief. Uiteraard heb ik de negatieve uitgeprint voor reizen omdat ik nergens last van had, maar de autoriteiten van Moskou begonnen me direct al te bellen of ik wel in zelf-isolatie was gegaan. Dat gaf wat extra stress, omdat ze ook mensen langs sturen bij de adressen en ik mijn reis uiteraard wel door wilde laten gaan, gezien de maandenlange voorbereiding.

Het vliegen

Het vliegen zelf was niet bijzonder, met uitzondering van een hygiënepakket dat Emirates uitdeelde en het mondkapje dat ik de hele reis op moest houden. Ook op de vliegvelden en tijdens de lange overstap. Het viel me op dat het in Dubai op het vliegveld erg druk was, ondanks het feit dat ik midden in de nacht aankwam. Het lijkt wel alsof alleen Europa zo paniekerig zichzelf in de voet schiet maar de meeste andere landen hebben inmiddels een veel realistischer houding aangenomen ten opzichte van het virus.

Aankomst en vertrek

Bij aankomst op het vliegveld, is al het personeel gekleed in volledige bescherming. Passagiers moeten bij vertrek van het vliegveld ook zo’n pak aan – gelukkig waren de pakken te klein voor mijn Nederlandse lengte, dus ik mocht zonder. Alle koffers waren ingespoten en gedesinfecteerd bij de afhaalband. Het transport van het vliegveld tot het hotel moet een speciaal ‘veilig’ transport zijn – wat in mijn geval een grote touringcar betekende voor een persoon voor een ritje van drie minuten.

Quarantaine

In het hotel werden mijn koffers nog een keer gedesinfecteerd. In Saigon is een lijst met hotels aangewezen voor quarantaine. In deze hotels mag je de kamer niet eens uit. Twee keer per dag wordt de temperatuur gemeten en verder is het vooral veel eten en de tijd doden. Het personeel zit ook permanent in het hotel totdat hun shift van een maand erop zit. Op dag 1 en dag 14 wordt nogmaals een PCR-test gedaan. Als deze laatste negatief is, word je eindelijk vrijgelaten, wat voor mij morgen zou moeten zijn.

Gelukkig begint mijn jaar dus goed en de temperatuur is hier een stuk hoger dan in Moskou.

Gelukkig nieuwjaar allemaal!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief