DutchEnglishFrenchGerman

Wrakingsverzoek Viruswaanzin afgewezen

Jeroen Pols: “Teleurgesteld maar toch hoopvol”

Rotterdam – 7 juli 2020 – De rechtbank Den Haag wijst het wrakingsverzoek van Viruswaanzin af. De wrakingskamer ziet in het eerdere vonnis van rechter Hoekstra-Van Vliet geen aanleiding voor toewijzing van het verzoek. Ook de houding van de rechter ter zitting van het kort geding op 25 juni biedt volgens de uitspraak geen aanknopingspunt voor een vermoeden van vooringenomenheid. “De kort gedingrechter is tot het stellen van vragen bevoegd, maar niet verplicht”, aldus de wrakingskamer.

Viruswaanzin is teleurgesteld over de afwijzing van het wrakingsverzoek. Deze uitspraak lag volgens Jeroen Pols echter wel in de lijn van de verwachtingen: “In 2019 waren er 693 wrakingsverzoeken waarvan er twintig toegewezen werden.” Pols vindt het overigens positief dat Hoekstra-Van Vliet persoonlijk verscheen op de wrakingszitting. “De meeste rechters schrijven een verweerschrift en komen zelf niet. Zij is daar toch maar gaan zitten. Dat toont ruggengraat”, aldus Pols.

Pols denkt dat het wrakingsverzoek desondanks zin heeft gehad. “Inmiddels blijkt dat de Staat de rechtbank misleid heeft tijdens de zitting op 25 juni. Zij weigerden om te reageren op de vraag hoe gevaarlijk het virus nu eigenlijk is. Dit zou volgens de landsadvocaat pas over een paar maanden te beantwoorden zijn. Dat vonden wij heel merkwaardig want daar gaat dit kort geding juist over. Tot onze grote verrassing kwam de minister een paar uur na de zitting met een brief naar aanleiding van Kamervragen: het COVID-19-virus is aanzienlijk minder gevaarlijk dan de griepepidemie van 2017-18. Het sterftecijfer van mensen die met het virus geïnfecteerd zijn, was toen 1%. Bij dit virus ligt het sterftecijfer ruim onder de 1%. Hiermee is ons standpunt bevestigd, namelijk dat COVID-19 geen killervirus is. Deze informatie kan de rechter nog meenemen in het vonnis. Dit was zonder wrakingsverzoek niet mogelijk was. Wij zijn dus hoopvol”, aldus Pols.

Viruswaanzin is een beweging van juristen, artsen, wetenschappers en bezorgde burgers die eisen dat alle maatregelen tegen het COVID-19-virus onmiddellijk beëindigd worden en de voorgenomen noodwet definitief van tafel gaat.  Ook eist de beweging transparantie over het gevoerde beleid. De maatregelen missen volgens Viruswaanzin elke rationaliteit met desastreuze gevolgen voor de samenleving, economie en rechtsstaat. De organisatie meent dat er meer dodelijke slachtoffers vallen als direct gevolg van de maatregelen dan door het virus zelf.

Meer lezen:

595042 beslissing wrakingskamer 07-07-2020[9963]

Persbericht wraking

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief