DutchEnglishFrenchGerman

Een betere wereld samen begint bij jezelf

Door Willem EngelEen betere wereld samen begint bij jezelf

We laten een jaar achter ons waarin we vooral onszelf hebben leren kennen. We hebben moeten evalueren wat belangrijk is in het leven.

Focus op wat het leven mooi maakt

Door de hindernissen en uitdagingen, de tegenstellingen en polarisatie, de afstand en kilheid, die afgelopen jaar meer aanwezig waren dan normaal, is er juist een focus op datgene wat het leven zo mooi maakt. De verdieping, de intensiteit, de warmte, het samen zijn, echt contact maken, aanraken, omhelzen.

Vergis je niet, ook al is de strijd reëel en soms uitputtend, het is alleen vol te houden juist omdat ons doel verbinding, contact, begrip en liefde is.

Wij kunnen dit!

Hoe moeilijk het ook wordt de komende tijd, 2020 heeft laten zien dat wij dat aankunnen, sterker nog dat het onze missie is. Zolang het licht van waarheid en liefde in jou blijft branden, zo lang je op blijft staan, zo lang je je rug recht houdt, ben je onverslaanbaar.

Het voelt af en toe hopeloos of onrechtvaardig. Af en toe wil je schreeuwen en wil je mensen niet meer vriendelijk te woord staan. Af en toe zou je er het liefst op los slaan, actie nemen, het recht in eigen hand willen nemen. Het bestormen van de bastille, de misdadigers te grazen nemen enzovoorts. Maar realiseer je dat je niet tegen hen vecht, de strijd om een betere wereld zit in jezelf.

Blijf bij jezelf

Door bij jezelf te blijven, niet door je in te houden, maar door jezelf te kennen, door je emoties te voelen, door te accepteren dat je pijn hebt en dat je bang bent, dat je woedend bent, maar je ook te realiseren dat het een gevoel is en dat het je niet hoeft te regeren. Jij als autonoom wezen hebt het in je om een keus te maken, hoe zet je die gevoelens in? Hoe gebruik je de oerkrachten die in elk van ons zit? Gebruik je verstand samen met je gevoel, dan ben je namelijk tot grootsheid in staat.

Creëer een betere wereld

De kracht van het scheppen, het voorstellen, het bedenken, het dromen en van het creëren is nu heel hard nodig. Het is namelijk aan jou om die betere wereld te gaan maken. Vandaag en morgen en elke dag van je leven. Dat is niet alleen heel hard werken, want in een betere wereld heb je veel vrij, beweeg je veel, ben je veel met vrienden, doe je leuke dingen, kortom je geniet.

Hoe kom je van deze wereld in die betere wereld, want laten we elkaar niet voor de gek houden, op dit moment is de wereld nog niet zoals jij of ik wil dat hij is, dat is het enige waar iedereen het over eens is. Laat dat een startpunt zijn. Het begin van de dialoog, het gesprek met de rest van de wereld.

Wat is jouw ideale wereld?

Hoe ziet jou ideale wereld er eigenlijk uit? Heb je daarin alles dat je wilt? Ben je rijk? Ben je beroemd? Ben je geliefd? Heb jij alle voor het zeggen? Ben je omringd door mooie mensen? Heb je een prachtig lichaam? Ben je de slimste mens op aarde?

Innerlijke reis

Eigenlijk gaat dit over wat jij zelf tekort komt. Durf je het aan om in jezelf op zoek te gaan naar wat er achter dat verlangen zit? Durf jij onder ogen te zien welke veelal kindertrauma’s de grondslag zijn voor jouw tekort? Als je dat kan dan heb je een ander startpunt bereikt, die van de innerlijke reis. Door dat innerlijke kind te geven wat het tekort is gekomen, maak jij de wereld heel veel mooier.

Sommigen van jullie vinden dat misschien maar soft of vaag gepraat, zweverig of esoterisch. Anderen vinden het misschien vreselijk eng en bij hen breekt het zweet al uit. Ongeacht hoe je er in staat, het feit dat je bent opgestaan laat zien dat je het aan kan, dat dit je missie is. Verbeter de wereld begin bij jezelf, het is een gezegde dat nu meer dan ooit betekenis heeft.

Hoe maak je die vertaalslag? Alles te willen hebben, betekent waarschijnlijk dat je je als kind machteloos voelde. Beroemd willen zijn, betekent waarschijnlijk dat niemand naar je omkeek. Veel geld willen hebben, betekent waarschijnlijk dat je tekort kwam.

Hoe kom je van wens, naar gemis, naar ideaal?

Door verbinding, door te praten met mensen, door echt contact met ze te maken, door ze te leren kennen. Daarmee kom je er achter dat zij precies dezelfde dingen wensen, missen en dezelfde idealen hebben. Niet op dezelfde manier en niet in dezelfde mate, maar de overeenkomsten zijn zo veel groter dan de verschillen.

Kan jij jouw leven in dienst stellen van het vervullen van het gemis? Mis je aandacht? Geef jezelf er zoveel van dat je extra overhoud om het aan anderen te geven. Mis je liefde? Geef jezelf zoveel liefde dat je overstroomt en dat er genoeg is voor anderen.

Wanneer is het genoeg?

Maar wanneer is het dan genoeg, wanneer heb je genoeg geld? Genoeg aandacht? Genoeg zeggenschap? Hoe voorkom je dat je achter de wortel aan rent op zoek naar meer? Dat je ambitie je gevangenis wordt? Het antwoord is simpel: Door stil te staan, door kalmte, want alleen op dat moment kan je naar je zelf luisteren en horen: “dankjewel je hebt goed voor mij gezorgd, ik heb genoeg voor nu.”

Grassroots movement

Globale strategie, is de strategie van binnen naar buiten, het is de bottom up, het is de grassroots movement, het is de autonome mens die in contact staat met anderen niet in afhankelijkheid maar in verbinding.

Groepen verbinden

Een betere wereld samen begint bij jezelf! Als jij jezelf verzorgt dan ben je waardevol voor anderen, daarmee neem je deel aan groepen die jouw waarde zien en erkennen. Jouw plaats en functie daarin is belangrijk maar niet onmisbaar, je draagt alleen verantwoordelijkheid voor jezelf, niet voor die groep.

Samen met die groep maak je verbinding met andere groepen, totdat alle groepen in verbinding staan rond de hele wereld. Hoe weet je nu welke groep bij jou hoort? Spreek uit wat belangrijk voor je is, de rest volgt automatisch.

Waarden

Voor mij zijn het de waarden: Liefde, Geduld, Acceptatie, Waarheid, Eenheid, Eerlijkheid, Openheid, Transparantie, Rechtvaardigheid

Dit is mijn strategie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief