DutchEnglishFrenchGerman

Belgen ook naar de rechter: Advocaat eist dat alle COVID-19 maatregelen onmiddellijk opgeheven worden.

De in Gent gevestigde Advocaat Michael Verstraeten start een kort geding tegen de Belgische Staat en eist onmiddellijke opheffing van alle COVID-19-maatregelen. De datum voor de zitting wordt dinsdag dor de rechtbank bepaald.

Volgens Verstraeten worden de fundamentele rechten en vrijheden van de bevolking ernstig aangetast terwijl niet aangetoond is dat de genomen maatregelen “een daadwerkelijk objectief vaststaand wettig doel nastreven.” De eis wordt ingesteld door een groep van ruim zestig ondernemingen en burgers.

Door de samenwerking met advocaten in Frankrijk en Italië die soortgelijke vorderingen ingesteld hebben, krijgt de procedure een internationaal karakter. Als het aan Verstraeten ligt, krijgt deze zaak mogelijk nog een strafrechtelijk staartje. “Wij overwegen om in België, Frankrijk en Italië aangifte te doen bij justitie tegen de verantwoordelijken. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor het onnodig overlijden van een groot aantal patiënten aan wie medische behandelingen zijn onthouden.”

Verstraeten: “Er is nooit aangetoond dat de IC-capaciteit in België overbelast is geweest terwijl dit wel als rechtvaardiging voor de maatregelen aangevoerd is. Volgens de analyse van Verstraeten is het Chinese model van de bestrijding van COVID-19 door de WHO kritiekloos doorgedrukt in België zonder minder zware alternatieven in overweging te nemen. De maatregelen moeten volgens hem onmiddellijk opgeheven te worden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief