DutchEnglishFrenchGerman

OMT-advies aanleiding verbod demonstratie

Uitspraak: ‘Hoe groter de groep hoe meer kans op besmetting’

Door mr. Jeroen S. Pols

Zaterdag bevestigde bestuursrechter mr. E.S.G. Jongeneel het verbod van de voor gisteren aangemelde demonstratie in het kort geding tegen de beslissing van de Veiligheidsregio Haaglanden.  Het verbod is gebaseerd op het kabinetsbeleid waarbij verwezen wordt naar het Outbreak Management Team-advies van 23 juni 2020. Doorslaggevend hierbij is de continuering van de regel om anderhalve meter afstand te bewaren. “Bij een opkomst van 20 tot 25 duizend bezoekers is dit niet mogelijk op het Malieveld”, aldus de rechter in zijn uitspraak.

Volgens de rechter is er, gelet op het verwachte aantal deelnemers, handhavend optreden van de politie nodig. Ook leent een kort geding zich niet om de wetenschappelijke waarden van de adviezen van het OMT te beoordelen.

De door Viruswaanzin aangehaalde grond dat het coronavirus niet gevaarlijker is dan een gemiddelde griepgolf en de aanwezigheid in Nederland zelfs niet meer vastgesteld kan worden, is evenmin aanleiding om anders te oordelen dan bij het vorige verbod van 19 juni 2020.  In die beslissing heeft de rechter geoordeeld geen aanleiding te zien om de verwijzing van de Veiligheidsregio naar het COVID-19-virus en de daarbij behorende maatregelen onvoldoende te achten als motivering van het belang van de bescherming van de gezondheid.

Volgens Viruswaanzin is het oordeel van de rechter onbegrijpelijk: ‘De beleidsmakers hoeven alleen nog maar te roepen dat er een virus rondwaart en alle grondrechten zijn verdwenen. Het is kennelijk aan ons te bewijzen dat er geen ramp plaats vindt. Dat is de omgekeerde wereld. En geen van die rechters die zich afvraagt waar die ramp dan te zien is.’ De uitspraak is hieronder te lezen.

TOEZ. UITSPRAAK VOVO ST. VIRUSWAARHEID.NL SGR 20-4354 (1)

Meld je aan voor de nieuwsbrief