DutchEnglishFrenchGerman

Viruswaanzin eist onafhankelijk onderzoek demonstraties Malieveld

Foto: Anp

Door mr. Jeroen Pols

ROTTERDAM – 15 juli 2020 – Er komt geen onderzoek naar het politiegeweld bij de demonstraties van 21 en 28 juni op het Malieveld in Den Haag. Dit liet de politiewoordvoerder afgelopen vrijdag weten. Mordechai Krispijn van Viruswaanzin is verbijsterd: ‘Eerder is toegezegd dat de politie een onderzoek start naar het gedrag van zowel agenten als hooligans. Dit schaadt het vertrouwen van het publiek’. Viruswaanzin start een petitie om een onderzoek af te dwingen.

 De demonstraties tegen de coronamaatregelen werden volgens Mordechai met geweld beëindigd. ‘Op het Malieveld heerste een mooie geweldloze sfeer. Zonder aankondiging dreef de politie de deelnemers met grof geweld bij elkaar en arresteerden hen.’ De politie onderzoekt alleen de rol van “hooligans”.

Viruswaanzin deed een oproep om alle beeldopnames van de incidenten beschikbaar te stellen. ‘Wij ontvingen een grote hoeveelheid materiaal. Hieruit blijkt dat het politieoptreden veel vragen oproept. Onschuldige mensen, zoals ouderen en kinderen, werden geconfronteerd met waterkanonnen, wilde politiepaarden en wapenstokken’, aldus Mordechai.

De rechter had de demonstraties eerder verboden. Viruswaanzin riep vervolgens de mensen op om niet te komen. Mordechai: ‘De verontwaardiging over het verbod was zo groot dat duizenden mensen spontaan toch naar het Malieveld kwamen. Dit is begrijpelijk want de mensen voelen zich niet meer gehoord.’

Volgens de richtlijnen van de Verenigde Naties mogen ook onaangekondigde demonstraties niet met geweld beëindigd worden. Op de website van Amnesty International is te lezen dat de politie de-escalerend moet optreden, vreedzame demonstranten dient te beschermen, geen geweld mag gebruiken alleen omdat een demonstratieverbod overtreden wordt en de politie achteraf verantwoording moet afleggen over haar optreden.

Volgens Viruswaanzin heeft de politie alle rechtsstatelijke normen overtreden. ‘Er moet een onderzoek komen waarom de politie een confrontatie zocht met vreedzame demonstranten, waarom ingezet werd op het hoogste geweldniveau en waarom 400 mensen aangehouden zijn’, aldus Mordechai.

Jeroen Pols van Viruswaanzin zocht telefonisch contact met Amnesty International. ‘Mijn vraag was hoe deze organisatie aankeek tegen het feit dat voor hun huisdeur demonstranten van het veld werden geknuppeld. De woordvoerder liet mij weten dat Nederland een prachtig en vrij land is en dat het allemaal best meevalt.’

Viruswaanzin roept iedereen op de petitie te tekenen

Voor meer informatie over deze normen zie Policing assemblies en Use of force, publicaties van het Police and Human Rights Program van Amnesty International.

Meld je aan voor de nieuwsbrief