DutchEnglishFrenchGerman

Viruswaanzin.nl verliest kort geding “Malieveld is niet van elastiek, mensenrechten kennelijk wel”

Beeld: tv west

DEN HAAG (19 juni 2020) – De aangekondigde anti-lockdowndemonstratie ‘Omarm de vrijheid’ op zondag 21 juni gaat definitief niet door. Viruswaanzin.nl had een kort geding tegen de gemeente Den Haag aangespannen nadat burgemeester Remkes de demonstratie gisteravond verbood.

Volgens een woordvoerder van de gemeente had de organisatie in eerste instantie een protest aangemeld van honderd mensen, en werden dat er later telkens meer tot uiteindelijk zelfs 10.000.

Woordvoerder Jeroen Pols van viruswaanzin.nl bestrijdt die visie. “Ik heb bij de eerste aanmelding direct opgegeven dat we 50.000 mensen verwachtten. De gemeente heeft de onderhandelingen over de uitvoering overgelaten aan de politie. Daar hebben we uitstekend mee samengewerkt, alles leek in kannen en kruiken, totdat de gemeente zich er te elfder ure alsnog mee ging bemoeien. Toen kon opeens niks meer. De gemeente stelt dat het Malieveld niet van elastiek is, kennelijk zijn onze mensenrechten dat wel.”

De organisatoren zijn teleurgesteld maar zien in de afwijzing ook als een vorm van erkenning. Pols: “Het sterkt ons in de overtuiging dat het echt noodzakelijk is om de bizarre maatregelen zo spoedig mogelijk te beëindigen en deze gekkigheid zeker niet in een wet te verankeren zoals het kabinet wil. De demonstratie werd breed gedragen in de samenleving, het thema roept bij veel mensen terecht verontwaardiging op. Zozeer zelfs dat zij bereid zijn naar Den Haag te komen om te demonstreren. Mensen die normaal nooit demonstreren komen nu massaal in verzet.”

De organisatie heeft aanzienlijke kosten gemaakt bij de voorbereiding, gaat viruswaanzin.nl de kosten nu op de gemeente Den Haag verhalen?
Pols: “Ongetwijfeld, maar dat is nu niet van belang. Onze mensenrechten staan op het spel en de waarde daarvan is niet in geld uit te drukken.”

Aanstaande donderdag dient in Den Haag het kort geding van viruswaanzin.nl tegen de Nederlandse staat. Inzet: onmiddelijke beeindiging van alle lockdownmaatregelen. Volgens jurist Pols is het gevoerde beleid in strijd met de Europese mensenrechtenverdragen. Hij heeft daarom een 46 pagina’s tellende dagvaarding opgesteld.

Rechtsstaat afschaffen
Naast het intrekken van alle beperkende lockdown-maatregelen eist Viruswaanzin.nl ook dat de Tijdelijke Wet Covid-19 onverbindend verklaard wordt. Pols: “In dit wetsvoorstel is het zogenaamde nieuwe normaal vastgelegd. We zijn vanaf 1 juli wettelijk verplicht om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te blijven, en mogelijk later nog meer. Onze grondrechten worden vergaand beperkt. De politie mag dan bij je thuis komen controleren en mensen beboeten, wegsturen en zelfs arresteren en gevangenzetten. Met deze wet is de regering geen virus aan het bestrijden maar onze democratische rechtsstaat aan het afschaffen. Daartegen verzetten wij ons.”

Het kort geding wordt op 25 juni 2020 om 11.00 uur behandeld door de Rechtbank Den Haag.

 

https://www.omroepwest.nl/media/32085/Rechter-over-het-verbod-op-de-demonstratie-tegen-coronamaatregelen-Het-Malieveld-is-in-deze-tijd-te-klein

Honderd demonstranten aangemeld? Een manifestatie?

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief