DutchEnglishFrenchGerman

Weer verbod demonstratie Malieveld Den Haag

 

Viruswaanzin opnieuw naar de rechter

DEN HAAG 26 juni 2020 – De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden heeft de voor komende zondag aangekondigde demonstratie weer verboden. Remkes vreest dat de toeloop zo groot is dat op het Malieveld de anderhalve metereis niet meer nageleefd kan worden. “In dat geval met de politie de demonstratie beëindigen. Dit vergroot de kans op ongeregeldheden”, aldus Remkes. Viruswaanzin spant opnieuw een kort geding aan. De rechter doet naar verwachting vanavond uitspraak.

Remkes vindt het aannemelijk dat er 20 tot 50 duizend mensen op de demonstratie zullen afkomen. Ook nu benadrukt Remkes dat het betogingsrecht “een groot goed is”. Vanwege de kans op wanordelijkheden en het gevaar voor de gezondheid acht de voorzitter het desondanks noodzakelijk de demonstratie opnieuw te verbieden.

Viruswaanzin is verbijsterd over het nieuwe verbod maar hoopt dat de rechter ingrijpt. “Indien de rechtspraak het weer laat afweten, moeten we ons serieus de vraag stellen of Nederland nog wel een rechtsstaat is. Onder de vlag van een fictieve bedreiging is inmiddels alles verboden. Het grondrecht van betoging sneuvelt ook op de COVID-19-slachtbank”, aldus Jeroen Pols.

Als het niet meer mogelijk is om het grondrecht van betoging uit te oefenen, dan wordt volgens Viruswaanzin burgerlijke ongehoorzaamheid een optie. Met noodverordeningen mag geen inbreuk gemaakt worden op grondrechten, laat staan op het recht van betoging. “Wetenschappers als Cees Hamelink en Jan Brouwer hebben recent benadrukt dat dit in de huidige omstandigheden een legitieme mogelijkheid kan zijn”, aldus Pols.

Zodra de uitspraak bekend is, zal deze online geplaatst worden. De rechtbank heeft aangegeven morgen voor 12.00 uur uitspraak te zullen doen.

voorlopige voorziening demonstratie 2

Besluit demonstratie Viruswaarheid

Hieronder twee interviews van professor Cees Hamelink en hoogleraar Jan Brouwer met uitleg over burgerlijke ongehoorzaamheid:

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief