DutchEnglishFrenchGerman

Zijn de maatregelen stiekem opgeheven? Politie en handhavers zijn verdwenen.

AMSTERDAM – Op de Dam in Amsterdam waren vandaag duizenden mensen  op de been om te protesteren  tegen de dood George Floyd. Ook in de rest van Amsterdam was het alsof de lockdown er nooit geweest is. Waar vorige week mensen nog massaal op de bon geslingerd werden omdat de nieuwe-normaal-regels niet aangehouden werden, waren de parken en terrassen vandaag vol.  Maar waar waren de handhavers?

 

https://youtu.be/XBpq1UUkUQw

Burgemeester Halsema liet namens de Amsterdamse veiligheidsdriehoek weten er geen reden was om in te grijpen: “Daarvoor is de demonstratie te belangrijk’’. Bovendien zijn mensen volgens Halsema zelf verantwoordelijk. Deze reactie duidt op een waterscheiding met het ongekend repressieve beleid van de afgelopen maanden toen de bespottelijke regels met harde hand gehandhaafd werden en het demonstratierecht de facto afgeschaft was.  De vraag die opdoemt is of de regering stiekem de vlucht naar voren neemt.

Opvallend is dat de Belgische advocaat Verstraeten telefonisch liet weten dat hij hetzelfde beeld waargenomen heeft in zijn woonplaats Gent waar tot gisteren met harde hand opgetreden werd. De beleidsmakers hebben een en ander uit te leggen aan de mensen indien het terug naar normaal ineens wel mogelijk zou blijken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief