DutchEnglishFrenchGerman

De Duitse Jaap van Dissel en zijn gouden handel

Bevriende ondernemer Christan Drosten verdient een vermogen met COVID-19-test

Door Mr. Jeroen Pols

De Duitse Jaap Van Dissel, Christan Drosten, ontwikkelde tijdens werktijd bij zijn werkgever een PCR COVID-19-test. Daarmee was het intellectuele eigendom eigenlijk van het Charité Academisch Medisch Centrum Berlijn. Drosten bracht zijn werkgever echter nooit op de hoogte en leverde razendsnel de blauwdruk aan de WHO. Bij de ontwikkeling van de test is ook het “kleine” bedrijf TIB Molbiol Syntheselabor GmbH met een jaarlijkse winst van 7,3 miljoen euro betrokken. Hoewel directeur Olfert Landt zegt geen vriendschap te onderhouden met Drosten, is het duo al 17 jaar steeds de eerste die met een test komt. Zo lukte dit kunstje eerder onder meer bij de vogelgriep, varkensgriep, MERS en ZIKA. De Charité betaalt intussen echter het volle pond voor de test.

Erik R. Fisch en Jens Wernicke publiceerden op de website Rubikon.news een artikel waarin zij zich afvragen welk spel gespeeld wordt tussen Drosten, de Charité en TIB Molbiol. Zo ontwikkelde Drosten in 2003 op dezelfde wijze de SARS-CoV-testkit die onmiddellijk gepatenteerd werd voor Artus GmbH, een spin-off van zijn toenmalige werkgever Bernhard Nocht-Institut. Met alle volgende virussen kwamen er razendsnel slimme tests, in 2003: SARS-CoV (2003), vogelgriep (2005), varkensgriep (2009), chikungunya virus (2009), MERS (2012), ZIKA (2016), gele koorts Brazilië (2017) en SARS-CoV 2 (2020).

De samenwerking met Drosten lijkt lucratief te zijn voor TIB. Het bedrijf met 40 werknemers heeft een omzet van 16,5 miljoen euro per jaar en 55 miljoen euro aan reserves. Voor 2020 wordt gerekend op een veertig keer zo hoge omzet. De schrijvers van het artikel maken zich grote zorgen over deze belangenverstrengeling. Zo zal de onderneming ook profiteren van de te verwachten tweede golf in de herfst.

Ook vragen de schrijvers zich af hoe het mogelijk is dat de Charité eenvoudigweg afziet van honderden miljoenen aan winsten die ingezet hadden kunnen worden voor publieke doeleinden.  Dit terwijl de Charité al jarenlang met grote tekorten kampt die met overheidsmiddelen aangevuld worden. Het is duidelijk dat bij de coronacrisis grote financiële belangen meespelen.

Overigens is blijkens een publicatie op Eurosurveillance ook Marion Koopmans betrokken bij de ontwikkeling van de test.(1) Zij heeft zitting in het OMT en is daarmee medeverantwoordelijk voor het Nederlandse beleid.

Bron: Volkskrant

Dat echter de personen die het beleid vormgeven bevriende bedrijven miljoenen laten verdienen terwijl de samenleving naar de afgrond glijdt, is een nieuw ethisch dieptepunt in deze crisis.

Meer lezen:

Meld je aan voor de nieuwsbrief