DutchEnglishFrenchGerman

Hoe sterfgevallen in de coronastatistieken belanden

WHO-richtlijnen bepalen doodsoorzaak op overlijdenscertificaat

Mr. Jeroen Pols

Het rampscenario met de vele COVID-19-doden in Italië staat in ons geheugen gegrift. Nog steeds wijzen media en menig beleidsmaker op de overvolle ziekenhuizen en rijen met doodskisten in antwoord op de roep om opheffing van de draconische maatregelen. Dat er een geurtje zit aan de wereldwijde corona-overlijdensstatistieken, was al langer duidelijk. Zo erkende de Italiaanse minister van volksgezondheid vorige maand in het parlement dat meer dan 99% van de coronadoden in werkelijkheid niet aan dit virus stierven. Het raadsel is nu opgelost: de WHO schreef voor het invullen van overlijdenscertificaten een protocol om het aantal coronadoden in de statistieken omhoog te stuwen.

Maandenlang hebben de media het dagelijkse dodental van COVID-19 naast de beurskoersen voorgeschoteld. Ook tussen verschillende landen kon soms de indruk ontstaan dat er een competitie gaande was over aantallen sterfgevallen. Omdat het niet geloofwaardig is dat de hele wereld rommelde met de overlijdensstatistieken, werd een dergelijke suggestie al snel in de hoek van de complotdenkers weggezet. Mogelijk is er toch sprake van een wereldwijde manipulatie: De WHO heeft voor het registreren van coronadoden een speciaal protocol opgesteld.

De “COVID-19-Guidelines for Death Certificates and Coding” geeft een nauwkeurige instructie om te bepalen wanneer er sprake is van een coronadode. Het document laat er weinig misverstanden over bestaan: COVID-19 moet niet alleen als doodsoorzaak vermeld worden bij overlijdens als gevolg van de ziekte. Ook als het onbevestigde vermoeden bestaat dat het virus een oorzaak is of deze aan de dood heeft bijgedragen, belandt deze in de coronastatistieken. Een positief testresultaat is daarvoor niet nodig. Een uitzondering is een overlijden binnen twee dagen na een ernstig motorongeval. Indien het slachtoffer echter later alsnog sterft en positief getest is op corona, dan belandt hij alsnog in de dagelijkse COVID-19-koersen.

Het protocol maant artsen wereldwijd de instructies ten alle tijden nauwgezet te volgen, ook indien zij menen dat dit vanuit medisch oogpunt onjuist is. Het belang om de statistieken internationaal te kunnen vergelijken prevaleert volgens het WHO boven het corrigeren van fouten op nationaal niveau. In de overzichten van het RIVM zijn 70 doden gemeld zonder een andere onderliggende oorzaak. Dit komt overeen met de gecorrigeerde getallen in Italië.

Het protocol heeft evident tot doel om de overlijdensstatistieken in de hoogte te stuwen. Kennelijk moet de boodschap dat we hier te maken hebben met een killervirus in de statistieken weerspiegelen. COVID-19 trok echter een eigen plan. Zelfs op basis van de statistieken waarin meer dan 99 % van de coronadoden een andere doodsoorzaak hebben, komt het virus in de ranglijst niet verder dan een matige griepgolf. Van de maatregelen die tegen deze ziekte zijn genomen, kan dat niet gezegd worden. Naast duizenden onnodige doden als gevolg uitgestelde medische behandelingen, is Nederland in een ravijn van economisch en menselijk lijden gestort.

 

Guidelines WHO coronadoden

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief