DutchEnglishFrenchGerman

Is in Zweden de situatie onderschat? De statistieken geven Zweden gelijk

Beeld: edeltrips.com

Door mr. Jeroen Pols

 

Internationaal is de afgelopen dagen opnieuw een storm van kritiek losgebarsten op het Zweedse beleid. Ook NRC schreef gisteren over de volle breedte dat er bij de bewoners ongenoegen zou bestaan over het gevoerde beleid. Uit de statistieken komt echter een heel ander beeld naar buiten: de Zweden hebben de juiste beslissingen genomen.

 

Afgelopen week reageerde staatsviroloog Anders Tegnell op de niet aflatende kritiek. Hij constateert met enige verbijstering dat het wel lijkt of zijn beleid in het buitenland als een bedreiging gezien wordt. Daarmee zit hij waarschijnlijk niet ver van de waarheid.

 

Landen die hun bevolkingen maandenlang in een keiharde lockdown hielden, moeten zich nu verantwoorden. De economie is verwoest en het menselijke leed nauwelijks te overzien. Een vergelijking met de Zweedse aanpak is dan ook ongemakkelijk. Dat land heeft de bevolking niet onderworpen aan ongekende vrijheidsbeperkingen. Waar in andere landen het hele economische, culturele en sociale leven tot stilstand kwam, ging in Zweden  het leven gewoon door. Zij hebben zich beperkt tot het verbieden van grote evenementen en verstandige adviezen aan het publiek. De bevolking is niet met torenhoge straffen gedisciplineerd. En toch bleef de voorspelde COVID-19-ramp uit. Het verloop van de epidemie is niet veel anders dan in de landen met strenge maatregelen, behalve dat veel economische, sociale en psychische schade is voorkomen.

 

Op basis van officiële cijfers ligt het sterftegetal per miljoen inwoners met 461 doden in de middenmoot, hoger dan Duitsland en Nederland maar flink lager dan Italië, België en Spanje. Dit zijn de landen met de stevigste maatregelen. Maar als gekeken wordt naar de leeftijdsopbouw van de overledenen, dan kan er van kritiek op het beleid geen sprake meer zijn. Van de in totaal 4.694 doden waren er 1.193 boven de 90 en 1.930 boven de 80 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 86 jaar. Deze mensen stierven aan ouderdom, niet aan COVID-19.

 

De landen die nu roepen dat de lockdown een goed idee was, zullen eerst eens goed moeten kijken naar de directe slachtoffers van de maatregelen. Alleen al de uitgestelde medische behandelingen hebben in Europa naar schatting honderdduizenden doden tot gevolg. Dit zal weinig reden tot trots over het gevoerde beleid geven. De Zweedse bevolking heeft in vrijheid het virus doorstaan. Het is niet voor niets dat Neil Ferguson Zweden als voorbeeld voor de COVID-19-aanpak noemt.

 

Lees meer

https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

Meld je aan voor de nieuwsbrief