DutchEnglishFrenchGerman

Zijn er nog wel COVID-19-besmettingen in Nederland? Aantal positieve testen vallen binnen foutmarge gebruikte PCR-tests

Het RIVM publiceert dagelijks de actuele cijfers rondom het COVID-19-virus in Nederland. Vandaag zijn er weer 103 nieuwe besmettingen met het virus gemeld. De gebruikte PCR-test geeft echter in ongeveer 3% van de gevallen een false positive. Op basis van de cijfers van het RIVM mag de vraag gesteld worden of het virus überhaupt nog in Nederland te vinden is.

Volgens de cijfers van het RIVM worden op dit moment tussen de 5 en 6 duizend tests per dag afgenomen. Zelfs als er in heel Nederland geen enkele besmetting van COVID-19 aanwezig is, zijn er bij een foutmarge van rond de 3% ruim 160 positieve uitslagen te verwachten.

De melding op de website van het RIVM dat er 103 nieuwe positief geteste personen zijn, is strikt genomen natuurlijk niet onjuist. Het RIVM claimt immers niet dat de personen besmet zijn. Het RIVM meldt echter in de voetnoot wel dat het werkelijke aantal besmette personen mogelijk hoger ligt omdat niet iedereen getest wordt. Dit is een misleidende mededeling. Hier is een andere opmerking op zijn plaats, namelijk dat het aantal positief geteste personen zo klein is dat er als gevolg van de foutmarge in de gebruikte test mogelijk geen enkele besmetting meer te vinden is in Nederland. 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.26.20080911v2.article-info

https://www.mta-dialog.de/artikel/warnung-vor-so-genannten-schnelltests-zum-nachweis-des-coronavirus.html

https://www.youtube.com/watch?v=xy6VLvnl-LE&feature=youtu.be
Meld je aan voor de nieuwsbrief