DutchEnglishFrenchGerman

WAAROM COVID-19 NIET THUISHOORT IN DE EREDIVISIE VAN ENGE ZIEKTES

Sterftekans 40 tot 500 keer kleiner dan andere ziektes Lijst A

Ziektes horen bij het leven. Je hebt ze in alle soorten en maten. Op lijst A Wet Publieke Gezondheid staan de gevaarlijkste ziektes als polio en ziektes met een zeer hoge overlijdenskans als ebola. Maar hoort  COVID-19 met een geschatte mortaliteit van 0,2% eigenlijk wel op lijst A?

Tot 2009 was een pandemie een uitbraak van een dodelijke ziekte met zeer veel slachtoffers. In april 2009 is de definitie om onduidelijke redenen door de WHO aangepast. De belangrijkste criteria, namelijk dodelijk en zeer veel slachtoffers,  zijn daarmee komen te vervallen.

Enkele maanden later werd de Mexicaanse griep de eerste “pandemie” onder de nieuwe definitie. Er stierven in Nederland 60 mensen terwijl de rekening voor de belastingbetaler 340 miljoen bedroeg. In Kamervragen is de minister om opheldering gevraagd over de gewijzigde definitie. De minister erkende dat dit tot misverstanden kan leiden en kondigde een onderzoek aan. Er is niets meer vernomen van de minister zodat het theoretisch nog steeds mogelijk is om een verkoudheid tot pandemie uit te roepen. Een term die de mensen angst aanjaagt.

Op 25 januari 2020 meldde het RIVM op haar website dat de ernst van de besmettingen voor  COVID-19 meeviel. “In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden”, schrijft het RIVM. Toch is  COVID-19 drie dagen later op lijst A geplaatst van de Wet publieke gezondheid. De bestrijding van deze ziektes vallen onder verantwoordelijkheid van de Minister van Medische Zorg, toen nog Bruno Bruins.

Op 30 januari is  COVID-19 door de WHO alsnog tot pandemie uitgeroepen. De minister treedt op 18 maart onverwachts terug waarna zijn taken, waaronder het  COVID-19 dossier, tijdelijk overgenomen zijn door Minister van VWS, Hugo de Jonge. Twee dagen later vervangt Martin van Rijn de afgetreden Bruins. Opvallend is dat Hugo de Jonge de belangrijkste taak van dat moment, namelijk de bestrijding van het  COVID-19-virus, onder zich houdt. Er volgen maanden waarbij het hele land in het teken staat van  COVID-19.

Nu we drie maanden later meer inzicht hebben in het werkelijke gevaar van  COVID-19 blijkt het gelukkig mee te vallen. Het aantal besmettingen, mensen die ziek zijn geworden of overleden, blijkt enorm mee te vallen. Uit de cijfers van de technische briefing aan de Tweede Kamer van 25 juni blijkt dat de ziekte voor 98% van de bevolking ongevaarlijk is.

En hoe erg dat ook is voor de mensen en gezinnen die keihard zijn geraakt door het virus,  COVID-19 is geen Lijst A ziekte, zoals ook duidelijk wordt uit de bijgevoegde afbeelding. Dus Hugo, schrappen van de lijst evenals alle noodmaatregelen de prullenbak in en samen terug naar normaal.

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief